Novinka

17. 5. 2010 | Otestujte sa zdarma!

Aby ste si mohli overiť, či je zdrojom vašich tráviacich problémov skutočne laktóza, pripravilo združenie Intolerancia laktózy pri príležitosti dňa mlieka špeciálnu akciu, v rámci ktorej je možné si objednať vzorku tabliet enzýmu laktázy iba za cenu poštovného,  na tejto adrese.

Anketa

Ako ste sa dozvedeli o svojej intolerancii laktózy?

Výsledky
Archív ankiet


27
Marec
Časté otázky
Napísal admin do kategórie ÄŒlánky

Čo je to laktóza?

Laktóza je mliečny cukor - disacharid zložený z Glukózy a Galaktózy. Tvorí 2-8 % z pevných častíc v mlieku. Názov pochádza z latinského názvu pre mlieko. Koncovkou “óza” sa označujú názvy cukrov.

Čo je to intolerancia laktózy?

Intolerancia laktózy je následok nedostatočnej produkcie enzýmu laktáza v tenkom čreve človeka. Intolerancia môže byť primárna - následok prirodzeného úbytku produkcie enzýmu laktáza s pribúdajúcim vekom (spravidla nevratný stav), sekundárna - následok gastroenterologických problémov napr. hnačky (vratný stav), alebo veľmi zriedkavo aj vrodená.

ÄŒo je to alergia na mlieko?

Alergia je reakcia imunitného systému, v tomto prípade na mliečnu bielkovinu. Netreba si zamieňať alergiu na mliečnu bielkovinu s intoleranciou laktózy. Ľudia alergickí na mlieko sa musia vyhýbať aj aj fermentovaným mliečným výrobkom (jogurt, tvrdý syr) ale aj bezlaktózovým mliečnym výrobkom, a tiež im nepomôžu enzymatické prípravky na báze laktázy. Alergia na mlieko sa však vyskytuje nepomerne menej často ako intolerancie laktózy.

Aké sú symptómy intolerancie laktózy?

Príznaky neznášanlivosti mliečneho cukru závisia od množstva konzumovaného mliečneho cukru a tiež od stupňa laktózovej intolerancie - prahu, do ktorého tolerujete mliečny cukor. Len keď prekročíte svoju prahovú dávku mlieka v potrave, rozvinú sa niektoré z symptómov, nafukovanie, bolesti a kŕče brucha, pálenie záhy alebo hnačka. Tieto symptómy sa väčšinou prejavujú do dvoch hodín od konzumácie mliečneho cukru – laktózy. U každého jedinca môže byť ich výskyt, priebeh a intenzita rôzne.

Čo je to laktáza?

Laktáza je enzým, ktorý štiepi laktózu na jednotlivé cukry glukózu a galaktózu, ktoré sú na rozdiel od zloženého cukru - laktózy priamo stráviteľné. Laktázu produkujú klky v tenkom čreve. Keďže sa laktóza vyskytuje najmä v mlieku, u väčšiny cicavcov, vrátane človeka klesá produkcia enzýmu laktáza s vekom ako následok nepravidelnej konzumácie mlieka.

Ako zistíte, či trpíte intoleranciou laktózy?

Intolerancia laktózy sa dá zistiť niekoľkými spôsobmi. Váš lekár Vám ju vie zistiť z krvi - meria sa glykémia po požití laktózy, alebo analýzou dychu po požití mlieka. V prvom prípade je človek intolerantný ak hodnoty glykémie nestúpajú, teda cukor telo neabsorbuje, v druhom prípade naopak je človek intolerantný ak výdychový test preukáže stopy vodíka. Existuje však aj jednoduchý a dostatočne spoľahlivý test, ktorý si môžete urobiť doma sami. Po niekoľkých dňoch, kedy vylúčite zo stravy mlieko a mliečne jedlá, urobte si test najlepšie cez voľný deň tak, že nalačno vypijete 3-4 dcl mlieka. Ak do dvoch hodín pocítite niektorý zo symptómov, je vysoko pravdepodobné, že trpíte intoleranciou laktózy.

Aký je výskyt intolerancie laktózy?

Ľudské telo je geneticky naprogramované tráviť mlieko počas ranného detstva v čase dojčenia, kedy je úroveň produkcie laktázy na najvyššej úrovni. Intolerancia laktózy je úplne bežný stav, ktorý spravidla postupne prichádza s pribúdajúcim vekom. V stredo a východoeurópskych krajinách je 20% populácie s rôznym stupňom neznášanlivosti mliečneho cukru.

Kde všade nájdeme laktózu?

Jediným prirodzeným zdrojom laktózy je mlieko vo všetkých formách a následne mliečne výrobky ako napr. syry, jogurty, tvaroh, smotana, maslo, pudingy, zmzliny, nanuky apod. Obsah laktózy v týchto potravinách býva rôzny, no je užitočné vedieť, že najlepšie sú tolerované produkty, ktoré prešli kvasným procesom, ako napr. jogurt a niektoré druhy syrov. Osoby s nízkym prahom tolerancie laktózy by však mali pozorne sledovať etikety na výrobkoch, pretože laktóza býva pridávaná aj do hotových výrobkov ako napr: pekárenské výrobky, cereálie, pizza, paštéty, dresingy, instantné polievky, margaríny, cukrovinky a čokolády. Dôležité je si všímať príbalové letáky liekov, pretože asi 20% z nich obsahuje laktózu.