fbpx

Novinka

6. 6. 2017 | Testovacia vzorka zdarma!

Trpíte aj Vy Intoleranciou Laktózy? V  spolupráci s LAKTAZANom  pre Vás máme možnosť zaslania testovacej vzorky zdarma!                                         A len teraz  aj s malým darčekom!  🙂

Posledné komentáre

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Výsledky
Archív ankiet


11
Január
Zopár mliečnych mýtov
Napísal Zornica do kategórie Články

Mýtus: Odtučnené mlieko má menej vápnika.

Vápnik nie je obsiahnutý v mliečnom tuku, preto je obsah vápnika v oboch prípadoch – nízkotučné vs. plnotučné mlieko rovnaký.

Mýtus: Mlieko z obchodu je riedené vodou a pridáva sa doňho aj repkový olej.

Mlieko je oveľa lacnejšie než kombinácia mlieka a repkového oleja, príprava takej zmesi by bola veľmi drahá.

Mýtus: Čerstvé mlieko je zdravšie než trvanlivé.

Záleží na tom, aké kritériá sledujeme, ale trvanlivé mlieko má rovnaký obsah hlavných živín ako mlieko čerstvé, má o niečo menej vitamínov, naopak neobsahuje mikroorganizmy.

Mýtus: Mlieko “priamo od kravy” je najzdravšie.

Mlieko nadojené môže byť kontaminované baktériami, ktoré sú pri pasterizácii mlieka zničené.

Mýtus:  Trvanlivé mlieko je nutrične nehodnotné.

Nutričná hodnota trvanlivého mlieka je rovnaká ako mlieka čerstvého.

Mýtus: Trvanlivé mlieko obsahuje konzervanty.

Trvanlivé mlieko obsahovať konzervanty nemusí, je ošetrené fyzikálne – tepelné, teda pasterizáciou a homogenizáciou tuku.

Mýtus: Mlieko je veľmi tučné, má veľa kalórií.

Množstvo tuku v mlieku nie je nijako veľké – v 100 ml obsahuje plnotučné mlieko 3.5 g tuku, v litri 35 g tuku, naproti tomu mäso napríklad obľúbené kuracie – obsahuje 17 g tuku v 100 mg a pochopiteľne ďalšie druhy mäsa, údeniny atď. obsahujú tuku oveľa viac.

Mýtus: Mlieko je rizikový faktor vzniku cukrovky.

Konzumácia mlieka sama o sebe k vzniku cukrovky nevedie, otázkou je zloženie jedálnička, pokiaľ sa týka ďalších potravín.

Definícia: „Mýtus“ je „symbolické rozprávanie, obvykle anonymné, ktoré dáva odpovede bez toho, aby boli položené otázky.

Veľa sa pýtajte, vzdelávajte, študujte a používajte vlastný rozum, intuíciu a vlastné skúsenosti.

Laktózovo intolerantným ľuďom umožnia vyťažiť z mlieka kvalitatívne maximum aj kvapky do mlieka, obsahujúce enzým laktáza.

Zdroj: Pavel Kohout:Mléko – přítel nebo nepřítel
Laktazan.sk
     0votes

*