fbpx
6
November

„Intolerancia laktózy NIE JE CHOROBA.“

Napísal Zornica do kategórie články
     0votes

O tento upokojujúci výrok výživovej terapeutky Doris Fritzscheovej sa môžeme oprieť pri našich pochybnostiach na túto tému, ba aj pri potvrdenom pozitívnom teste na neznášanlivosť mliečneho cukru. S potrebnými znalosťami o príčinách laktózovej intolerancie sa môže náš život zmeniť k lepšiemu.

Známe fakty v skratke: Žalúdočné a črevné problémy pri neznášanlivosti mliečneho cukru sú zapríčinené nedostatkom enzýmu LAKTÁZA,  ktorý v tenkom čreve rozkladá laktózu – mliečny cukor –  na glukózu a galaktózu. Aktivitu vtedy preberajú až mikroorganizmy v hrubom čreve, kde ju rozkladajú „tak po svojom“,  pričom vznikajú črevné plyny a mastné kyseliny s neestetickými sprievodnými javmi – nafukovanie brucha (meteorizmus), kŕče a škvŕkanie  v bruchu, vypudzovanie vetrov (flatulencia), hnačka, pocit plnosti, pálenie záhy s pocitmi kyslosti – ktoré sa spravidla objavujú 30 minút až 2 hodiny po konzumácii jedla obsahujúceho laktózu.

Návrh efektívneho riešenia: Začať testovať svoju vlastnú individuálnu toleranciu laktózy.

Začiatok „súkromného testu“ spočíva vo vylúčení konzumácie potravín obsahujúcich laktózu počas  2-3 týždňov, preto vynecháme „normálne“ mlieko a mliečne výrobky a používame bezlaktózové výrobky, ktoré majú obsah zostatkovej laktózy v množstve menšom než 0,1 g na 100 g potravín.

V prvých týždňoch sa vyhneme týmto potravinám:

  • mlieko: kravské mlieko, ovčie mlieko, kozie mlieko,
  • acidofilné mlieko, cmar, srvátka, jogurt, kefír,
  • smotana, kyslá smotana, šľahačka, smotana do kávy, kondenzované mlieko,
  • cottage cheese, feta, tvaroh, ricotta, mäkký syr, mascarpone,
  • tvrdé syry, tvarohové nátierky, tavené syry,
  • polotovary, hotové jedlá a jedlá z fastfoodu,

ale zostane nám ešte pestrý výber pokrmov, ktoré neobsahujú mlieko ani mliečne výrobky:

  • vajcia, mäso, šunka, roastbeef, sladkovodné aj morské ryby, morské plody a mäkkýše,
  • zemiaky, ryža, polenta, obilniny, chlieb a pečivo bez prídavku mlieka, cestoviny,
  • zelenina, ovocie, ovocné a zeleninové šťavy,
  • sójové výrobky,
  • nealkoholické nápoje ako káva, čaj, kakaový nápoj s čistým kakaovým práškom,
  • ryžové mlieko, kokosové mlieko,
  • margarín bez mliečnych prísad,
  • džemy, med, cukor.

Prekvapiť nás môže aj skrytá laktóza, lebo potravinársky priemysel ukryl mliečny cukor v početných výrobkoch, ako sú sušienky, gumové medvedíky, klobásové výrobky, omáčky, dresingy, instantné polievky, sladidlá a nátierky.

Po prvých „bezlaktózových“ týždňoch sa môže stav našich čriev opäť zlepšiť. Postupne preto pridávame do nášho jedálnička malé množstvá potravín s laktózou a časom ich rozsah opatrne rozširujeme. Tak sa dopracujeme k svojmu osobnému tolerančnému limitu a príznaky tráviacej nepohody dostaneme pod kontrolu. A o to nám ide!

Admin

zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerancia laktózy; http://www.klusemann.at/wir/Schularzt/610278_Laktoseintoleranz.pdf


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor