Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE) zostavila podľa aktuálnych vedeckých poznatkov desaťbodový program, pozostávajúci z vyváženého výberu potravín a chutnej stravy, ktorý by mal prispieť k udržaniu zdravia ľudí. Ten možno využiť aj pri intolerancii na laktózu.
- Využívajte ponúkanú rozmanitú skladbu jedál. Vyberajte si z pestrej ponuky a kombinujte výživné potraviny s tými energeticky chudobnými.
- Čo možno najčastejšie voľte denne ovocie a zeleninu. Ideálne sú tri až štyri porcie zeleniny a jedna až dve porcie ovocia, najlepšie ku každému hlavnému jedlu a ako desiatu. Jednu porciu môžete tiež vypiť ako šťavu. Mrazená zelenina a ovocie bez ďalších prísad alebo doplnkov sú dobrou náhradou, ak nemáte veľa času alebo je obmedzený sezónne výber.
- Chlieb, cestoviny, ryža, obilné vločky (najlepšie celozrnné) a zemiaky obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov, vlákniny a sekundárnych rastlinných látok. Jedzte tieto potraviny v netučnej úprave ku každému hlavnému jedlu.
- Pri intolerancii na laktózu užívajte náhradu mlieka alebo mliečne výrobky neobsahujúce laktózu, poprípade mliečne výrobky s nízkym obsahom laktózy a rozdeľte si ich na tri až štyri porcie denne – tak budú mať vaše črevá dostatok času na produkciu laktázy.
- Mlieko, ryby, mäso a vajcia obsahujú cenné živiny: mliečne výrobky napríklad dodávajú množstvo vápnika, morské ryby obsahujú jód, selén a omega-3-mastné kyseliny.
- Ak zjete počas týždňa postupne 300 až 600 g chudého mäsa, zaistíte si dostatok železa a vitamínu B, B a B. Uprednostňujte málo tučné potraviny, predovšetkým u rýb, údenín a mliečnych výrobkov. Tučné potraviny v spojení s nedostatkom pohybu môžu viesť k nadváhe.
- Dávajte prednosť rastlinným olejom, sú dobrým zdrojom vitamínu E. Živočíšne tuky ako je napríklad masť, naproti tomu priaznivo ovplyvňujú choroby krvného obehu.
- Dávajte pozor na tučné potraviny, ako je pečivo, sladkosti, údeniny, hotové výrobky a jedlá vo fastfoodoch a nápoje, ktoré obsahujú cukry alebo sladidlá – napríklad sirup z glukózy a fruktózy – by ste si mali dávať len príležitostne. Pikantné jedlá môžete pripravovať tiež z čerstvých bylín a korenia, a tým obmedziť množstvo soli. Uprednostňujte soľ s jódom a fluoridem.
- Voda je nevyhnutná k životu a dôležitá pre dobré trávenie, rovnako ako pre vylučovanie odpadových látok vzniknutých látkovou výmenou ľadvinami. Pite preto okolo litra a pol denne. Dávajte prednosť čistej vode alebo sóde.
- Pripravujte potraviny čo najkratšie a pri čo najmenšej teplote s trochou vody a malým množstvom tuku, tak zachováte ich prirodzenú chuť, uchováte živiny a zabránite vzniku škodlivých zlúčenín.
Uvedomovať si, čo jete, pomáha k správnemu stravovaniu. Pripravujte si jedlo chutné a doprajte si dostatok času. Vyvážená strava a dostatok pohybu a športu (prinajmenšom polhodinu, lepšie hodinu denne) k sebe nerozlučne patria.
So správnou telesnou hmotnosťou sa cítite dobre a podporujete svoje zdravie.
zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerancia laktózy
Vytvoriť komentár