Dokonca aj vtedy, keď momentálne nie ste intolerantní na laktózu, existuje šanca, že raz sa stanete …
Možno nepoznáte tieto prekvapujúce fakty o intolerancii laktózy.
Ako dieťa ste hltali litre mlieka, ale teraz, o niekoľko rokov neskôr, pozorujete, že mliečne výrobky vám nie vždy „sadnú“.
Mnoho ľudí prežíva symptómy ako nadúvanie, žalúdočné kŕče a hnačka – všetky príznaky neznášanlivosti laktózy. A toto je pravdepodobne celková zbierka vašich vedomostí o neznášanlivosti laktózy. Ale, aby ste zvýšili svoje vedomosti o probléme, je tu sedem vecí, ktoré možno neviete o tejto rozšírenej poruche zažívacieho traktu:
- Mohli by ste smerovať k intolerancii laktózy
Ak máte radi zmrzlinu, môžu byť tieto správy znepokojujúce: Výskum ukazuje, že asi 75% svetovej populácie stráca schopnosť rozložiť laktózu v určitom okamihu, čo znamená, že veľa ľudí sa v priebehu času stáva prirodzene netolerantnými voči laktóze.
- U niektorých etnických skupín je viac rozšírená
Neznášanlivosť na laktózu je najčastejšie medzi ľuďmi východoázijského pôvodu, ktoré postihujú viac ako 90% dospelých v niektorých komunitách podľa národných úradov zdravia. Na druhej strane, ľudia s predkami zo severnej Európy, ktorí konzumujú väčšinou nefermentované mlieko, majú len 5% mieru intolerancie laktózy.
- Neznášanlivosť laktózy ovplyvňuje každého inak
Ľudia s neznášanlivosťou laktózy majú rôzne reakcie na konzumáciu mliekarenských produktov. Nepatrné množstvo laktózy môže v niektorých prípadoch spôsobiť intenzívne príznaky, ako sú brušné kŕče a hnačka, zatiaľ čo iné môžu mať len plynatosť. Nie je úplne jasné, prečo sa príznaky veľmi líšia od človeka k človeku – mohlo by to mať niečo spoločné s baktériami jednotlivcov.
- Niektoré druhy syrov a jogurtu nespúšťajú poruchu
V mnohých prípadoch, keď ste netolerujúci laktózu, neznamená, že sa musíte rozlúčiť s dobrotou, ktorá je mliečnymi výrobkami. Zatiaľ čo niektorí ľudia nemôžu tráviť mnoho mliečnych výrobkov, iní nemajú problémy s trávením jogurtu, ktorý obsahuje fermentované mlieko alebo syry, ako je parmezán alebo čedar. Tieto syry sú staršie a obsahujú len stopové množstvá laktózy, čo uľahčuje trávenie pre tých, ktorí netolerujú.
Tu je jednoduchý spôsob, ako zistiť, ktoré syry majú nízke hladiny laktózy: Skontrolujte označenie výživy. Keďže laktóza je cukor nachádzajúci sa v mlieku, čím menej gramov cukru je na štítku, tým väčšia je vaša šanca, že bude môcť produkt stráviť.
- Príznaky nestrácajú čas
Príznaky intolerancie laktózy sa zvyčajne vyskytujú v priebehu 30 minút až 2 hodín po konzumácii mliečnych výrobkov. Čím viac mliečnych výrobkov ste užili, tým horšie sa budete cítiť.
- Bábätká môžu byť neznášanlivé na laktózu
Vyskytli sa prípady, keď sa deti narodili s neznášanlivosťou laktózy. K tomu dochádza, keď má dieťa mutáciu génu LCT, ktorý zvyčajne poskytuje pokyny na vytvorenie tohto kľúčového enzýmu. To má za následok, že tenké črevo dieťaťa produkuje len málo alebo žiadnu laktázu, čím mliečne výrobky “komplikujú”. Podľa Národného ústavu pre diabetes a tráviace a obličkové choroby môžu deti dediť gény, ktoré spôsobujú vrodené intolerancie laktózy od svojich rodičov. Je však mimoriadne zriedkavé, že deti majú túto chorobu.
- Mohli by ste vybudovať svoju toleranciu
Zatiaľ čo to znie ako nepríjemný experiment pre každého, kto má neznášanlivosť laktózy, štúdie tvrdia, že konzumácia malého množstva mlieka s plným žalúdkom dva až trikrát denne môže pomôcť obnoviť tráviaci systém bez nepohodlia.
Ak však vaše tenké črevo nedosiahne dostatok laktázy, tak to zrazu neučiní. Mali by ste experimentovať a zistiť, čo vám najlepšie vyhovuje namiesto toho, aby ste úplne odstrihli mlieko.
Vytvoriť komentár