Dojčatá a väčšina našej populácie nemá s laktózou v mlieku, či iných potravinách vôbec žiaden problém. Ich organizmus produkuje dostatočné množstvo enzýmu laktáza, ktorý laktózu –zložený mliečny cukor štiepi na zložky, ktoré sú priamo stráviteľné ľudským telom.
Čo sa deje ak enzýmu nie je dostatok, prípadne chýba úplne? Neštiepená laktóza – v tejto forme telom nevyužiteľný cukor sa dostáva do hrubého čreva, kde sa stáva výbornou potravou pre baktérie, ktoré sa tam nachádzajú. (Rozštiepená laktóza sa vstrebáva už v tenkom čreve) Tento proces produkuje rôzne plyny, ktoré spôsobujú nadúvanie. Ak je tento proces výraznejší, dostavujú sa bolesti brucha a kŕče. Keď je tlak v čreve dostatočne veľký, voda z okolitého prostredia kde je tlak menší vypĺňa nafúknuté črevo a nasleduje hnačka. Podobne podľa prieskumu na našom serveri väčšina z nás má po konzumácii problémy z nafukovaním (31%), menej často a zhruba rovnako sú udávané kŕče, bolesti brucha a hnačka (po 18%). Asi 10 % udáva aj iné ako vyššie menované ťažkosti.
ja som citala o tom, ze aj dojceske koliky, mozu byt sposobene intoleranciou laktozy. Myslim, ze aj moja dcerka to mala a nic jej nezaberalo. Moja znama s tym tiez teraz bojuje, lekarka jej vsak odporucila prirodne kvapky Coliprev, ktore obsahuju enzym lakataza, ktorzy rozklada a stiepi nestravenu laktozu. jej syncekovi to teda dost pomaha. keby som o tom vedela aj ja.