fbpx
20
Marec

Apel na čašníkov a kuchárov

Napísal Rastislav Stolárik do kategórie články
**½  4votes

My ktorí trpíme intoleranciou laktózy vieme, aké jedlá môžeme konzumovať. Vieme, že „sladké mlieko“ alebo smotana je pre nás tabu. Väčšina z nás však môže kyslú smotanu, jogurty, acidko, zakysanku či tvrdý zrelý syr – produkty ktoré prešli kvasným procesom a je v nich podstatne znížený obsah laktózy. Dilema však nastáva, keď si človek vyberá jedlo v reštaurácii, či jedálni. Je v tej kapustnici sladká, alebo kyslá smotana? Čo je v tej svetlej omáčke? Aký syr je v tých cestovinách? Tu musím povedať, že s odpoveďami na tieto otázky ja osobne nemám dobré skúsenosti. Tak ako väčšina populácie nie je intolerantných na laktózu, tak aj väčšina dotazovaných vôbec nerozumie položenej otázke. Aj keď sú čašníci milí, nepomôže nám keď nám namiesto reklamovanej bielej omáčky prinesú zemiačky, ktoré keďže by boli veľmi suché poliali aspoň masielkom.
Nehambime sa, a vysvetlime im náš problém, o ktorom oni často vôbec netušia. Nabudúce ak bude obsluhovať niekoho z nás, bude už možno lepšie rozumieť našim požiadavkam. Pomôžme si takto navzájom! Nie je nás až tak málo ako sa to môže zdať.


Komentáre ku článku “Apel na čašníkov a kuchárov”
  1. Ve?mi dobrý ?lánok. Super. Len aby sa o tomto dozvedelo ?o najvia? ?udkov. Držím Vášmu portálu palce.

  2. no v restauraciach je to vzdy problem. Ja som naposledy dopadla tak ze sme boli na sluz. ceste mimo mesta a teda obed som musela riesit tak ze ideme do restauracie. Neznali pomerov sme isli do najblizsej k nasej pobocke. No a tu nastal problem. Islo o kvazi taliansku restauraciu co z nazvu ale nebolo mozne rozpoznat a v ponuke mali iba cestoviny s omackami samozrejme slahackovymi, syrovymi a jogurtovymi a pod. a ja som zistila ze asi budem hladna. Nakoniec som si objednala jedine jedlo kde nebolo nic od mlieka ale bol to moj najdrahsi obed a hadam aj jedlo ake som kedy konzumovala. Mini porcia maska, nejake spagety a rajcinova omacka plus bazalka ma vysli skoro na 300 korun. Skoro ma svihlo.

Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor