fbpx
25
November

Bez laktózy, ale nie bez cukru

Napísal Zornica do kategórie články
*****1vote

Množstvo laktózy v mliečnych výrobkoch sa líši v závislosti od použitého procesu transformácie a dozrievania. Aj keď mlieko obsahuje najviac laktózy, tvrdé syry ho neobsahujú. V súčasnosti si môžeme kúpiť kravské mlieko, jogurt a smotanu bez laktózy. Pre istotu si môžeme zopakovať, že počas výrobného procesu enzymatický proces štiepi laktózu na jej dve zložky, glukózu a galaktózu, takže ich tenké črevo môže ľahko absorbovať. Vzhľadom na skutočnosť, že glukóza má väčšiu sladiacu schopnosť ako laktóza, majú takéto výrobky neobsahujúce laktózu mierne sladšiu chuť.

Všimli ste si, že sa zvyšuje výskyt takých výrobkov v obchodoch (najmä v zahraničí), pri ktorých vzniká dojem, že takmer každá druhá osoba trpí potravinovou neznášanlivosťou alebo alergiou? V skutočnosti sa tento podiel za posledné tri roky zdvojnásobil, aspoň pokiaľ ide o intoleranciu laktózy. Osobitne sa zvýšilo percento osôb vo veku od 18 do 25 rokov. Zvýšené počty sa však čiastočne pripisujú ale aj vplyvu médií spracovávaním súvisiacich tém, takže v mnohých prípadoch je to skôr výživový trend ako skutočná nekompatibilita. V posledných rokoch sa však možnosti testovania zlepšili, aby bolo možné lepšie preukázať skutočnú neznášanlivosť. Či sú lepok alebo laktóza ozaj noví nepriatelia v ponuke výživy širokej verejnosti.

https://www.alimentarium.org/en/knowledge/lactose
https://de.statista.com/infografik/7565/umfrage-zu-laktoseintoleranz/

Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor