Skúsme inšpiráciou Medzinárodného dňa priateľstva (30.7.) nadviazať priateľský postoj k sebe samému a načúvajme si. Rešpektujme výhody a nevýhody kravského mlieka a sledujme, aký majú vplyv na náš organizmus.
Kravské mlieko je zdravé, kompletné jedlo, ktoré poskytuje všetky hlavné živiny, ako je tuk, sacharidy a bielkoviny.
Môže pomôcť ľuďom poskytnutím širokého spektra proteínov obranných hostiteľov, pretože v ľudskom aj hovädzom mlieku sa nachádzajú rôzne prospešné antimikrobiálne účinky.
Prítomnosť rôznych patogénov, ako je napríklad Salmonella spp a Escherichia coli O157: H7 v mlieku, však súvisí s vypuknutím choroby na celom svete.
Kravské mlieko ale spôsobuje jednu z najčastejších alergií u dojčiat a detí postihujúcich 2,2 – 3,5% detí (vyššie percento ako u tých, ktorí sú postihnutí alergiami na arašidy a na orechy). Až 35% týchto dojčiat prerastá vo veku 5 až 6 rokov do alergie na mlieko, čo sa môže do 16 rokov zvýšiť na 80%.
Intolerancia laktózy v dôsledku neprítomnosti alebo nedostatku enzýmu laktázy v tráviacom trakte ovplyvňuje niekde medzi 15-75% všetkých dospelých v závislosti od rasy, stravovacích návykov a zdravia čriev.
Niektoré štúdie naznačujú, že 80% ľudí afrického pôvodu a 100% osôb pochádzajúcich z ázijského a amerického pôvodu sú neznášanliví na laktózu.
Výskumníci dodávajú, že bude potrebné vykonať viac práce na pochopenie účinkov rôznych konvenčných a nových spôsobov spracovania na nutričný profil, chuť a textúru alternatívnych druhov mlieka.
Source: https://www.mcgill.ca/newsroom/fr/node/32895
Vytvoriť komentár