fbpx

Novinka

6. 6. 2017 | Testovacia vzorka zdarma!

Trpíte aj Vy Intoleranciou Laktózy? V  spolupráci s LAKTAZANom  pre Vás máme možnosť zaslania testovacej vzorky zdarma!                                         A len teraz  aj s malým darčekom!  🙂

Posledné komentáre

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Výsledky
Archív ankiet


3
November
Čokoláda bez mlieka je zdravšia!
Napísal Rastislav Stolárik do kategórie Články

Dnes je už dokázané, že čokoláda v primeraných dávkach nám prospieva. Znižuje napríklad krvný tlak, či priaznivo pôsobí na psychiku. Ľudom s neznášanlivosťou mliečneho cukru však môže spôsobiť zdravotné komplikácie. Ktoré čokolády si môžme dopriať je potrebné sa vyvarovať? Musia deti s intoleranciou laktózy úplne vyradiť čokoládu zo svojho zoznamu obľúbených maškŕt?
V princípe platí, že čokoláda s vysokým obsahom prášku z pomletých kakaových zŕn, teda tmavá, horká čokoláda nepredstavuje riziko. Problém nastáva, keď si chceme dopriať sladkú čokoládu. Na jej dochutenie sa totiž najčastejšie používa mliečny cukor, ktorý telo nevie stráviť a spôsobuje im nadúvanie, tráviace ťažkosti či hnačky.

Vzdať sa sladkej čokolády je azda najťažšie pre deti. Horká čokoláda ako náhrada ich uspokojí len ťažko. Riešením je používať enzým laktáza vo forme výživového doplnku, ktorý sa už dá bežne kúpiť v našich lekárňach. Po použití tabletky môžeme my, laktózovo intolerantní, bez obáv jesť aj potraviny s obsahom mliečneho cukru, napríklad aj sladkú čokoládu. Enzým je vo voľnom predaji, dostanete ho teda aj bez predpisu. Užívať ho môžu už deti od 3 rokov.

Pri vysoko-percentných čokoládach spravidla nehrozí riziko, že by obsahovali laktózu. Niektoré menej kvalitné a lacnejšie tmavé čokolády však môžu. Preto je pred konzumáciou ideálne preštudovať zloženie výrobku. Mliečne a biele čokolády sa osladzujú najčastejšie mliečnym cukrom. V malých množstvách môžu byť aj pre ľudí postihnutých týmto problémom neškodné, závisí to však od individuálnej miery tolerancie.

Nakoniec jedno veľmi zaujímavé zistenie v súvislosti s čokoládou. Nezávislá štúdia poukázala na to, že čokoláda do ktorej sa pri výrobe nepridalo mlieko má podstatne viac antioxidantov, ako tá ktorá mlieko obsahuje. Ďalší dôvod prečo konzumovať čokoládu s vysokým podielom kakaa, a nie tuku a cukru! Vaše telo sa Vám poďakuje hneď dvakrát.

Laktazan.sk
     0votes
  1. Nie, určite za kakaovým práškom nemôže byť skrytá laktóza.

  2. Dobrý deň. Ja by som sa chcel opýtať, na čo si mám dávať pozor pri zložení čokolády alebo kakaa. Napríklad, kakaové maslo, kakaový prášok – môže ísť o laktózu?

*