fbpx
7
December

Laktóza – technologický “Vševedko”

Napísal Zornica do kategórie Články
     0votes

Laktóza má rad vlastností, ktoré sú veľmi užitočné pre potravinársky priemysel, napríklad ako zmäkčovadlo, spojivo alebo nosná substancia.

Je obsiahnutá v mnohých spracovaných potravinách a liečivách.

  • Laktóza sa vyznačuje veľkou schopnosťou viazať sa s vodou. Preto sa najlepšie hodí k tomu, aby potravinám dodala vyššiu pevnosť, väčší objem alebo tiež väčšiu hmotnosť, bez toho, aby zvýšila ich energetickú hodnotu. V potravinárskom priemysle sa laktóza napríklad pridáva do údenín so zníženým obsahom tuku alebo do pečiva.
  • Mliečny cukor reaguje s bielkovinami. Pôsobením tepla pritom vznikajú nové zlúčeniny, dodávajúce chuť a farbu. Potravinársky priemysel používa mliečny cukor, aby dodal pečivu alebo zemiakovým lupienkom svetlohnedú farbu.
  • Mliečny cukor sa hodí najlepšie ako nosná substancia pre arómy, korenia, sladké tablety, lieky, zosilňovače chuti a zubné pasty. Mnoho aromatických látok, ktoré sa používajú napríklad pri výrobe údenín, majú laktózu ako nosnú substanciu a dajú sa vo výrobku rovnomerne rozložiť. Prípravky na redukciu hmotnosti alebo anaboliká sú často vyrábané na báze mliečneho prášku.

V kombinácii s vitamínom D alebo malým množstvom kyseliny citrónovej z citrusových plodov, jabĺk alebo bobulí, môže naše telo vápnik dobre zhodnotiť.

Na čo naše telo používa laktózu?

Laktóza sa dostáva s natrávenou potravou cez tenké črevo do krvného obehu a bunky v našom tele ju premieňajú na energiu. Ako všetky uhľohydráty dodáva tiež laktóza na gram štyri kilokalórie energie. Okrem toho laktóza podporuje príjem životne dôležitej minerálnej látky, vápnika. S vápnikom tvorí komplexy rozpustné vo vode, z ktorých si telo môže tento minerál dobre brať. Vápnik je hlavnou zložkou kostí a zubov. Navyše sa zúčastňuje na hemostáze (zastavenie krvácania), zodpovedá za vedenie podráždenia medzi nervami a svalstvom a patrí mu aktivácia niektorých enzýmov a hormónov.

Mlieko obsahuje priemerne 4,7 % sacharidov, z nich 90 % tvorí laktóza, disacharid zložený z glukózy a galaktózy. Laktóza sa podieľa na energetickej hodnote mlieka a je východiskovou látkou pre mliečne kvasenie prebiehajúce pri výrobe kyslomliečnych výrobkov. Laktóza je preto v týchto výrobkoch obsiahnutá v nižšom množstve než v sladkom mlieku a navyše obsahujú enzým laktázu vytvorenú mliečnymi baktériami.

Admin

zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerancia laktózy

Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor