Na výživovej pyramíde sú prírodné potraviny rozdelené do ôsmich skupín:
- vodu a ďalšie bezkalorické nápoje;
- zeleninu;
- ovocie;
- obilie (vrátane zemiakov);
- mlieko (mliečne výrobky, syry);
- mäso/ryby/vajcia (vrátane hydiny a strukoviny);
- tuky/oleje/olejniny;
- “extra”.
„Extra“ v tomto zozname vyjadruje skupinu pochutín, ktoré sú chudobné na výživné látky a mali by byť len malou súčasťou vašej stravy (sladkosti, alkohol, zákusky,…).
Našťastie je väčšina prírodných potravín úplne bez laktózy. Len štyri skupiny sú možné zdroje mliečneho cukru: obilie a zemiaky (niektoré druhy chleba a pečiva), mlieko a mliečne výrobky, tuky a oleje (maslo a niektoré druhy margarínu).
Všetky ostatné skupiny potravín sú úplne bezlaktózové. Ak si svoje jedlá pripravujete sami a na ich prípravu používate prírodné výrobky, nevystavujete sa riziku, že budete zaskočení skrytou laktózou.
Síce ešte neexistujú úplne u všetkých mliečnych výrobkov bezlaktózové alternatívy, ale ponuka sa postupne rozširuje aj u nás.
Mlieko a mliečne výrobky možno deklarovať ako bezlaktózové, ak obsahujú na každých 100 g maximálne 0,1 g zvyškovej laktózy. U ľudí s extrémne nízkou laktózovou intoleranciou môže vo výnimočných prípadoch spôsobiť aj toto minimálne množstvo ťažkosti. Preto sa starostlivo pozorujte, aby sa Vám žilo lepšie!
zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerancia laktózy
Vytvoriť komentár