fbpx
16
August

Laktóza vo výživovej pyramíde

Napísal Zornica do kategórie články
     0votes

Na výživovej pyramíde sú prírodné potraviny rozdelené do ôsmich skupín:

  • vodu a ďalšie bezkalorické nápoje;
  • zeleninu;
  • ovocie;
  • obilie (vrátane zemiakov);
  • mlieko (mliečne výrobky, syry);
  • mäso/ryby/vajcia (vrátane hydiny a strukoviny);
  • tuky/oleje/olejniny;
  • “extra”.  

„Extra“ v tomto zozname vyjadruje skupinu pochutín, ktoré sú chudobné na výživné látky a mali by byť len malou súčasťou vašej stravy (sladkosti, alkohol, zákusky,…).

Našťastie je väčšina prírodných potravín úplne bez laktózy. Len štyri skupiny sú možné zdroje mliečneho cukru: obilie a zemiaky (niektoré druhy chleba a pečiva), mlieko a mliečne výrobky, tuky a oleje (maslo a niektoré druhy margarínu).

Všetky ostatné skupiny potravín sú úplne bezlaktózové. Ak si svoje jedlá pripravujete sami a na ich prípravu používate prírodné výrobky, nevystavujete sa riziku, že budete zaskočení skrytou laktózou.

Síce ešte neexistujú úplne u všetkých mliečnych výrobkov bezlaktózové alternatívy, ale ponuka sa postupne rozširuje aj u nás.

Mlieko a mliečne výrobky možno deklarovať ako bezlaktózové, ak obsahujú na každých 100 g maximálne 0,1 g zvyškovej laktózy. U ľudí s extrémne nízkou laktózovou intoleranciou môže vo výnimočných prípadoch spôsobiť aj toto minimálne množstvo ťažkosti. Preto sa starostlivo pozorujte, aby sa Vám žilo lepšie!

zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerancia laktózy


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor