fbpx
25
Marec

Marec – mesiac knihy – aj o intolerancii laktózy

Napísal Zornica do kategórie články
     0votes

V rámci mesiaca knihy Vám dávame do pozornosti knihu autorky Doris Fritzcheovej s názvom Intolerancia laktózy. Zrozumiteľne, prehľadne a s názornými príkladmi zo života Vás zorientuje v tejto problematike. Vyberáme praktickú ukážku:

“Pomôcky pre výpočet laktózy

Pokiaľ chýba u nejakého mliečneho výrobku údaj o obsahu laktózy, môžete využiť miesto toho väčšinou uvádzaný údaj o množstve uhľohydrátov. Pretože laktóza je v mlieku a mliečnych výrobkoch uhľohydrát s najvyšším podielom, môžete sa v každom prípade o túto hodnotu bezpečne oprieť. Tento výpočet ale funguje len u prírodných výrobkov bez prídavku ovocia a cukru.

Skupiny potravín, ktoré často obsahujú laktózu

Fastfood, hotové jedlá, polotovary a výrobky typu „convenience“ , ktoré nie sú označené ako bezlaktózové, obsahujú veľmi často len ťažko  vypočítateľné množstvo laktózy. Je otázkou vašej individuálnej zdravotnej dispozície, či na obsiahnutú laktózu budete reagovať alebo ju znesiete bez ťažkostí. Pokiaľ je vaša znášanlivosť laktózy veľmi malá, mali by ste byť veľmi opatrní a preštudovať zoznam prísad veľmi dôkladne, lebo si určite nechcete privodiť nejaké „výpadky“.

Najbezpečnejšou metódou, ako sa vyhnúť neblahým následkom konzumácie mliečneho cukru, je nulová konzumácia jedál typu fastfood, hotových jedál apod. Pri súčasnom spôsobe života to nie je vždy možné, pretože pri stravovaní mimo domov nemôžete vždy zistiť zloženie ponúkaných hotových jedál. Aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam, mali by ste si zapamätať skupiny potravín, v ktorých je obsiahnutá prírodná laktóza, rovnako ako skupiny výrobkov, v ktorých by sa mohol skrývať menší alebo väčší podiel laktózy.”

Príjemné chvíle pri čítaní, plné poučnej pomoci!


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor