fbpx
19
Jún

Maslo a laktóza

Napísal Rastislav Stolárik do kategórie články
**   2votes

Často sa aj ku mne dostane informácia, že v kravskom masle nie je laktóza. Moje osobné skúsenosti však hovoria o opaku. Aj za týmto účelom sme vypísali anketu na stránke nášho združenia, aby sme zistili ako je to v praxi, aké sú vaše autentické skúsenosti. Pravda je taká, že pravé maslo sa vyrába zo zahusteného mliečneho tuku (smotany). Klasické maslo obsahuje minimálne 80% mliečneho tuku, zvyšok tvorí voda (do 16%) a mliečna sušina (bielkoviny a laktóza). ( zdroj wikipedia) Takže laktóza v masle je prítomná. Síce v malom množstve ale predsa tam je. Výsledky našej ankety (46 respondentov) hovoria o tom, že takmer dve tretiny, presne 63 % z nás zistili, že maslo im v potrave vadí, 22 % tvrdí že s ním nemajú problém a 15 % na otázku nevedelo odpovedať. Výsledky ankety zrejme korešpondujú s mierou intolerancie toho, ktorého jedinca. Vedzte teda, že ak máte značný deficit enzýmu laktáza, zrejme Vám maslo vadiť môže aj napriek tomu, že obsah laktózy v masle je nízky. Pozor teda na jedálne a reštaurácie, kde sa s maslom môžete stretnúť napríklad pri zemiakových prílohách, či smažených rybách. Môj osobný postreh je ten, že pravdepodobnosť prítomnosti masla v jedlách sa zvyšuje priamo úmerne s počtom hviezdičiek stravovacieho zariadenia. Raz darmo, maslo je síce drahšie, ale chutí lepšie ako olej, alebo margarín.


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor