fbpx
4
Máj

Objavte skrytú laktózu

Napísal Rastislav Stolárik do kategórie články
*****1vote

Naozaj jediným prirodzeným zdrojom laktózy je mlieko vo všetkých jeho formách. Materské, od kravičky, kozie, ovčie a iné. Či je mlieko studené, alebo zohriate, trvanlivé, alebo čerstvé, nemá to vplyv na obsah laktózy. Obsah laktózy sa znižuje fermentáciou resp. kvasením, v prípade mlieka so zníženým obsahom laktózy pridaním enzýmu laktáza počas výrobného procesu. Preto jogurty, tvaroh, zakysané produkty a zrelé syry môžu byť celkom dobre tolerované osobami s intoleranciou laktózy. Toto všetko je pomerne známa informácia. Problém predstavuje tzv. skrytá laktóza, už len tým, že je naozaj dobre ukrytá a nájdete ju tam, kde by ste ju naozaj nečakali. Je to dané tým, že pre výrobcov má laktóza okrem iných jednu naozaj veľmi dobrú vlastnosť a tou je viazať vodu. Preto laktózu nájdeme v mäsových výrobkoch ako napr.: paštétach, párkoch, klobásach a pod. Voda je totiž lacnejšia ako mäso. Inou vlastnosťou laktózy, pre ktorú sa tiež zvykne pridávať do potravín, je zjemnenie výslednej chuti. Preto sa určite majte na pozore, ak Vaše obľúbené cukrovinky chutia jemne – krémovo. Takmer určite je tam laktóza. V pekárenských výrobkoch sa zase využíva to, že pridaná laktóza spôsobí krásne zhnednutie výrobku. Nezabudnite tiež, že asi každý piaty liek na predpis obsahuje ako nosič laktózu.

Našťastie, pri všetkých balených potravinách u nás je povinnosť uvádzať na etikete výrobku jeho zloženie. Laktózu nájdete pod pojmami:

maslo

topené maslo

maslový tuk

Cmar (prášok)

kyslé mlieko

E966

odstredené mlieko

smotanový syr

jogurt (prášok)

smotana do kávy

syr

kefír (prášok)

kondenzované mlieko

kravské mlieko (prášok)

Laktóza

Laktóza-monohydrát

odstredené mlieko (prášok)

mlieko (prášok)

mliečny výrobok

mliečny tuk

srvátka (prášok)

srvátkové výrobky

tvaroh

krém

smotana (prášok)

kyslá srvátka (prášok)

kyslá smotana

prípravky čokoládové

sladká smotana

sladká srvátka (prášok)

plnotučné mlieko (prášok)

Pokiaľ však nie ste alergickí na mliečnu bielkovinu, riziko by pre Vás nemali predstavovať: mliečna bielkovina, kyselina mliečna, baktérie kyseliny mliečnej.


Komentáre ku článku “Objavte skrytú laktózu”
  1. Dobrý de?. Ve?a ste mi s touto stránkou pomohli. Ale chcem sa spýta? ešte na sušinu, ?i obsahuje laktózu. Nachádza sa v mnohých zloženiach rôznych výrobkov a neviem ?i ten výrobok môžem alebo nie. ?akujem

  2. Sušina neznamená laktóza. Laktóza musí by? ozna?ená tak ako je to vysvetlené v ?lánku.

  3. ?lánek není špatný. P?íjdu sem ?asteji

  4. Peký de?, dostala som sa na Vašu stránku v?aka tomu, že mám celiakiu a aj intoleranciu na laktózu. Zo zdravotných dôvodov som si kúpila B-komplex forte a zistila som, že obsahuje laktózu-monohydrát, preto som za?ala pátra?. Zárove? ( ak sa môžem informova?) je iná náhrada B komplexu bez laktózy ? alebo je to otázka na niekoho iného. ?akujem. EK

Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor