fbpx
5
Apríl

Porovnanie vybraných mliečnych výrobkov

Napísal Zornica do kategórie články
     0votes
  1. Jogurt, syr, mlieko? Ktoré z nich mi najpravdepodobnejšie nespôsobí tráviace problémy?

    Kedysi dávno sa jeden z našich vzdialených predkov rozhodol, že bude piť tú bielu tekutinu priamo od kravy a  tisíce rokov neskôr sa tiež veľa nezmenilo: konzumácia mliečnych výrobkov má stále rastúci trend.

    Či sú mliečne výrobky zdravé alebo nie, je už dlho kontroverznou témou. Na jednej strane má mliekarenský priemysel históriu reklamy mlieka ako nápoja, ktorý je nevyhnutný pre náš rast a silu. Na druhej strane mnohí odborníci na výživu tvrdia, že všetky formy mliečnych výrobkov nie sú úplne bezpečné.

    Zatiaľ čo pravda bude niekde uprostred, niektoré mliečne výrobky sú objektívne zdravšie ako iné. Pani Dana Hunnesová, senior dietetička z Ronald Reagan UCLA Medical Center, zoradila zoradila vybrané mliečne výrobky od najzdravších po najmenej zdravé.

    Dôležité je, že väčšina z nasledujúcich hodnotení je založená na obsahu laktózy – cukru obsiahnutému v mlieku. Približne 75 percent populácie je intolerantných na laktózu – v rôznom stupni. Pre tých, ktorí nemajú problém s neznášanlivosťou laktózy, nie je síce škodlivá, ale jej prílišné konzumovanie nevyhnutne povedie k akumulácii mastných kyselín, čo môže mať za následok zvýšenie telesnej hmotnosti.

    Pamätajte si: Laktóza je cukor (čo je dôvod, prečo sa mlieko počíta k sacharidom) a konzumácia väčšieho množstva cukru, ako vaše telo spotrebuje, môže spôsobiť nadváhu.

    1. Jogurt: Jogurt je najzdravší mliečny výrobok z dvoch dôvodov. Baktérie používané na výrobu jogurtu prispievajú k zdravému črevu a pomáhajú nášmu gastrointestinálnemu systému. To sa dá dosiahnuť aj so sójovými, kokosovými a mandľovými verziami jogurtu, ktoré sú teraz na trhu. Ďalším dôvodom, prečo jogurt vládne v tomto rebríčku je to, že ľudia, ktorí sú neznášanliví na laktózu, sú s väčšou pravdepodobnosťou schopní ho stráviť bez žalúdočných problémov.
    2. Syr: Síce syr často obsahuje nasýtené tuky (ktoré zvyšujú riziko srdcových ochorení a cievnych mozgových príhod zvýšením cholesterolu), je ale tiež často fermentovaný a zbavený laktózy, čo umožňuje lepšiu stráviteľnosť. V žiadnom prípade ale nie je dokonalým jedlom, nakoľko môžu spôsobiť zápchu.
    3. Smotana (napríklad kyslá smotana): Okrem nízkeho obsahu laktózy, má ale extrémne vysoký obsah nasýtených tukov.
    4. Maslo: Maslo je v podstate koagulovaná smotana, takže má podobné vlastnosti.
    5. Mlieko: Mlieko (kravské) má vysoký obsah kazeínu a preto by sa nikdy nemalo podávať dieťaťu mladšiemu ako 12 mesiacov. Má dostatočné množstvo vápnika a vitamínu D, ale aj alternatívne mlieka (sójové, kokosové, mandľové). Mlieko má tiež vysoký obsah laktózy, ktorá môže spôsobiť zažívacie problémy u tých, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy.
    6. Zmrzlina: Pretože obsahuje okrem mliečnej zložky aj cukor a tuk, nie je zdravotný dôvod na jej konzumáciu … pokiaľ nie je bláznivý horúci letný deň                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Zdroj: https://melmagazine.com/en-us/story/ranking-every-dairy-product-by-how-healthy-it-is

Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor