Prítomnosť laktózy v mlieku alebo mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty, maslo a syr, je evidentná. Bohužiaľ, laktóza je tiež obsiahnutá v mnohých potravinách, kde ju v skutočnosti ani nečakáme.
Má to niekoľko dobrých dôvodov. Človek by mal vedieť, že mliečny cukor je relatívne lacný materiál s mnohými dobrými úžitkovými vlastnosťami.
Má vysokú schopnosť viazať vodu a preto sa často používa ako spojivo v potravinách. Pridaním laktózy sa dosahuje väčšia hustota (napríklad v jogurtoch), vyššia hmotnosť a objem potraviny.
Množstvo kalórií zostane takmer bez zmeny, preto sa laktóza oveľa častejšie používa ako pomocná látka v potravinách so zníženým obsahom tuku.
V zmesiach na pečenie, koláčoch alebo aj v chrumkavom Knäckebrote sa laktóza používa ako nosič arómy. Často sa laktóza používa v pečive, aby bolo po upečení krásne hnedasté a vyzeralo chutne. To isté platí napríklad pre lahodne vyzerajúce grilované klobásky.
Laktóza sa primiešava do sladkostí pre nastavenie kryštalizačných vlastností cukru alebo cukrových roztokov. V čokoláde sa laktóza používa ako dochucovacia látka. Aj pri hotových mrazených jedlách sa laktóza veľmi často vyskytuje.
Pri niektorých skupinách produktov by ste mali etikety pozorne čítať.
Pozor: tu sa laktóza môže skrývať:
nárezy / klobása
polotovary
zemiaková kaša / knedle
šalátové dresingy
príchute
zeleninové konzervy
suché sušienky
strúhanka
sladidlá
krémové likéry
smotana do kávy
cereálne zmesi
nátierky
Problém: Ak sa v potravinách priamo laktóza nepoužíva, ale len zložka obsahujúca mliečne zložky, nemusí byť už uvedená v zozname zložiek.
Zoznam týchto mliečnych výrobkov je dlhý, napr. ako maslo, syry, kefír, mliečny tuk atď.
Ak predsalen skonzumujete potraviny obsahujúce laktózu, môže byť veľmi užitočné mať vždy so sebou výživový prípravok s obsahom laktázy.
Ďalšie informácie o tejto problematike nájdete v tomto staršom článku o skrytej laktóze v potravinách.
Vytvoriť komentár