V súčasnosti veľa ľudí konzumuje diétu bez mlieka a mliečnych výrobkov kvôli neznášanlivosti, alergiám alebo náboženskej viere. Akékoľvek zbytočné vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov z vašej stravy a nevykonanie vhodných alternatívnych možností, môže mať veľmi škodlivé účinky na vaše telo a dlhodobo ovplyvniť vaše zdravie, preto je určite nevyhnutné poradiť sa s lekárom.
Mliečne výrobky obsahujú množstvo ľahko dostupných živín, z ktorých najpozoruhodnejšie sú: vápnik, proteín, jód, vitamín A, vitamín D, riboflavín, vitamín B12 a zinok. Existujú početné možnosti pre mliečne výrobky, ktoré patria do troch hlavných kategórií:
Mlieko: mlieko so zníženým obsahom tuku alebo plnotučné mlieko, ochutené, trvanlivé mlieko, sušené mlieko, odparené mlieko, sójové nápoje (obohatené najmenej 100 mg vápnika / 100 ml)
Kyslomliečne výrobky: všetky jogurty vrátane redukovaného tuku alebo plnotučnej smotany, obyčajné a ochutené, sójový jogurt (obohatený vápnikom), acidofilné mlieka, kefír, zakysané mlieka,…
Syry: všetky tvrdé syry, redukované alebo plnotučné
Okrem toho existuje niekoľko mliečnych alternatív, ktoré obsahujú približne rovnaké množstvo vápnika ako mlieko, jogurt alebo syr:
100 g mandlí so šupou
60 g sardinky, konzervované vo vode
½ šálky (100 g) konzervovaný ružový losos s kosťami
100 g pevného tofu
Obzvlášť dôležitý je nevyhnutný príjem mliečnych výrobkov počas detstva a puberty, pretože toto je obdobie, keď sa buduje kostná hmota – čo ovplyvňuje zvyšok vášho života.
https://thehealthwiselife.com/importance-of-dairy-b0b44068742a
Vytvoriť komentár