fbpx
20
Máj

Prečo sú mliečne potraviny dôležité?

Napísal Zornica do kategórie články
     0votes

V súčasnosti veľa ľudí konzumuje diétu bez mlieka a mliečnych výrobkov kvôli neznášanlivosti, alergiám alebo náboženskej viere.  Akékoľvek zbytočné vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov z vašej stravy a nevykonanie vhodných alternatívnych možností, môže mať veľmi škodlivé účinky na vaše telo a dlhodobo ovplyvniť vaše zdravie, preto je určite nevyhnutné poradiť sa s lekárom.

Mliečne výrobky obsahujú množstvo ľahko dostupných živín, z ktorých najpozoruhodnejšie sú: vápnik, proteín, jód, vitamín A, vitamín D, riboflavín, vitamín B12 a zinok. Existujú početné možnosti pre mliečne výrobky, ktoré patria do troch hlavných kategórií:

Mlieko: mlieko so zníženým obsahom tuku alebo plnotučné mlieko, ochutené, trvanlivé mlieko, sušené mlieko, odparené mlieko, sójové nápoje (obohatené najmenej 100 mg vápnika / 100 ml)

Kyslomliečne výrobky: všetky jogurty vrátane redukovaného tuku alebo plnotučnej smotany, obyčajné a ochutené, sójový jogurt (obohatený vápnikom), acidofilné mlieka, kefír, zakysané mlieka,…

Syry: všetky tvrdé syry, redukované alebo plnotučné

Okrem toho existuje niekoľko mliečnych alternatív, ktoré obsahujú približne rovnaké množstvo vápnika ako mlieko, jogurt alebo syr:

100 g mandlí so šupou

60 g sardinky, konzervované vo vode

½ šálky (100 g) konzervovaný ružový losos s kosťami

100 g pevného tofu

Obzvlášť dôležitý je nevyhnutný príjem mliečnych výrobkov počas detstva a puberty, pretože toto je obdobie, keď sa buduje kostná hmota – čo ovplyvňuje zvyšok vášho života.

https://thehealthwiselife.com/importance-of-dairy-b0b44068742a


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor