fbpx
30
December

Predsavzatia na zdravom základe

Napísal Zornica do kategórie články
     0votes

Zdravá črevná flóra je predpokladom pre funkčné trávenie. Pri intolerancii laktózy by sme mali v každom prípade uprednostňovať kyslomliečne výrobky (jogurt a kyslé mlieko). Prísady črevných baktérií – probiotiká a prebiotiká sú používané často úspešne pri laktózovej intolerancii a ochorení čriev, aj keď vedecký dôkaz ich účinnosti dosiaľ chýba.

Ruský biológ Ilja Mečnikov skúmal roku 1900 v Pasteurovom ústave v Paríži tajomstvo dožívania vysokého veku u Bulharov a to ho doviedlo spätne až k poznaniu o konzumácii veľkého množstva fermentovaných mliečnych výrobkov. Mikroorganizmus preto nazval lactobacillus bulgaricus. Zistil, že tieto kyslomliečne baktérie nielen posilňujú prirodzenú odolnosť, ale dokonca v črevách bojujú proti pôvodcom chorôb.

Probiotiká (grécky: pre život) sú živé mikroorganizmy – napríklad bifidobaktérie a laktobacily – ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie tým, že prechádzajú žalúdkom neovplyvnené žalúdočnými šťavami až do čriev. Tam sa usádzajú, potláčajú baktérie, ktoré by mohli spôsobiť ochorenia a posilňujú črevnú flóru.

Cukor a ovocné prísady môžu znižovať aktivitu probiotických organizmov. Dávajme preto prednosť čistým prírodným druhom a vytvorme si zdravý základ pre rok 2019.

Želáme veľa zdravých rozhodnutí!

Admin

zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerancia laktózy


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor