Bezlepková, bezmliečna a bezcukrová diéta sa pokúša uzdraviť črevo pomocou prístupu založenom na dvoch zásadách:
1. vynechať potraviny, ktoré živia škodlivé baktérie a poškodené črevo ich nemôže stráviť. Poškodené črevo má obzvlášť problém rozložiť špecifické typy sacharidov.
2. Obnoviť rovnováhu prínosných baktérií, používať probiotiká, primárne v podobe domáceho jogurtu.
Tento prístup pomaly „vyhladuje“ škodlivé baktérie, zastaví produkciu hlienu, zreguluje zápal, obnoví rovnováhu prospešnej črevnej mikroflóry a dá črevu šancu sa uzdraviť.
Nedávne štúdie o vzťahu medzi črevnými baktériami a zdravím čriev ukazujú, že základný princíp bezlepkovej, bezmliečnej a bezcukrovej diéty je správny. Samotné probiotiká sú však iba súčasťou prístupu k bezlepkovej, bezmliečnej a bezcukrovej diéte. Ďalší krok – jesť iba potraviny, ktoré môžu byť správne strávené, je rovnako dôležitý.
Napríklad dôležitou súčasťou bezlepkovej, bezmliečnej a bezcukrovej diéty je domáci jogurt. Prírodný acidofilus v jogurte pomáha pri hojení čriev. Kvasenie jogurtu vyžaduje stálu teplotu medzi 38 – 43°C, najlepšie dosiahnuteľnú v jogurtovači.
Zdroj: „Varíme zdravo bez lepku, cukru a mlieka“, autorov: Raman Prasad a Niloufer Moochhala
Vytvoriť komentár