fbpx
11
Jún

Sú bezlepkové, bezlaktózové alebo vegánske potraviny automaticky zdravé? -1.diel

Napísal Zornica do kategórie články
     0votes

Bezlepkové, bezlaktózové, vegánske – v obchodoch existuje stále väčšia škála potravín, ktoré propagujú určité zložky. Toto je dôležitý trend pre potravinársky priemysel. Pre mnohých spotrebiteľov, tieto výrobky znejú zdravo – ale sú naozaj?

Zdraví ľudia by sa nemali zdržať obilia obsahujúceho glutén

Pre ľudí, ktorí naozaj neznášajú glutén, je nová odroda produktov skvelá. A dokonca aj so zdravými ľuďmi prirodzene bezlepkové zložky môžu obohatiť stravu. Takzvané pseudo-obilniny quinoa, amarant alebo pohánka sa vyznačujú vysokým obsahom bielkovín a hodnotnými minerálmi. Pre zdravých ľudí však v zásade vyhýbanie sa lepku neprináša žiadne zdravotné výhody. Nahradenie obilnín z obilných vločiek ryžovými vločkami nemá tiež výrazný nutričný zmysel. Celé zrná obsahujú veľa vlákniny, vitamínov a minerálov. Okrem toho sú bezlepkové produkty často oveľa drahšie.

Mliečne výrobky obsahujú cenné živiny

Ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy závisia od produktov, ktoré neobsahujú laktózu. Pre tých, ktorí tolerujú laktózu, môžu mliečne výrobky obohatiť dennú stravu. Pretože obsahujú cenné zložky, ako je vápnik a proteín. Ak sa dobrovoľne úplne zdržíte konzumácie mliečnych výrobkov, môžete si vypestovať neznášanlivosť laktózy. A keďže mnoho spracovaných výrobkov obsahuje mlieko, mohol by to byť problém. Ak dobre znášate mliečne výrobky, nemali by ste sa im úplne vyhýbať. Považujem za trochu absurdné, aby výrobcovia používali “trend bez laktózy” a aby tým prirodzene podporovali potraviny bez obsahu laktózy.

Výživová poradkyňa Alice Luttropp https://www.foodwatch.org/de/frage-des-monats/2019/sind-glutenfreie-laktosefreie-oder-vegane-lebensmittel-automatisch-gesund/


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor