fbpx

Novinka

6. 6. 2017 | Testovacia vzorka zdarma!

Trpíte aj Vy Intoleranciou Laktózy? V  spolupráci s LAKTAZANom  pre Vás máme možnosť zaslania testovacej vzorky zdarma!                                         A len teraz  aj s malým darčekom!  🙂

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Výsledky
Archív ankiet


30
Január
Tolerancia má svoje hranice
Napísal Zornica do kategórie Články

Množstvo mlieka, ktoré znesieme, závisí na 3 faktoroch:

  • koľko laktázy produkuje naše tenké črevo,
  • aké volíme mliečne produkty,
  • ako si rozdeľujeme konzumáciu potravín obsahujúcich laktózu v priebehu celého dňa.

Podľa toho, koľko laktázy naše telo produkuje, môžeme konzumovať viac či menej mliečneho cukru. Veľká časť dospelých trpiacich laktózovou intoleranciou je bez ťažkostí pri dennej spotrebe laktózy do 12 g (zodpovedá napríklad 300 ml cmaru).

Predpokladom pre absenciu problémov je, že nespotrebujeme celú dennú dávku naraz, ale rozdelíme ju do niekoľkých častí.

Napríklad jeden pohár cmaru (200 ml) obsahuje už 8 g laktózy. Tým sme dosiahli už dve tretiny svojej možnej dennej dávky. Je zrejmé, že taká porcia je príliš veľká. Pre naše telo bude predstavovať veľkú záťaž a povedie ku vzniku problémov.  Rozdelíme si rovnaké množstvo cmaru na dve porcie za deň, ktoré pravdepodobne znesieme bez problémov. Vypijeme napríklad jeden pohár cmaru (100 g) na raňajky a rovnaké množstvo na obed. K predpokladanej hranici znášanlivosti nám zostávajú ešte 4 g laktózy, ktoré môžete skonzumovať napríklad popoludní v podobe 125 g jogurtu. Je dobré vedieť o podiele laktózy v jednotlivých potravinách.

Niektoré mliečne výrobky obsahujúce laktózu možno znášame lepšie než iné – to záleží na spôsobe spracovania. Zvlášť výrobky z kyslého mlieka bývajú len zriedka zdrojom problémov. Vyplatí sa teda overiť, či a koľko jogurtu môžeme zjesť bez problémov.

A ešte je dôležité podotknúť, že citlivé črevo robí menej tráviacich problémov, keď majú jedlá primeranú teplotu. Vyhýbajme sa preto ľadovým nápojom a teplé jedlá jedzme pomaly – tým dostanú tú správnu teplotu a nespôsobia nám pokles dobrej nálady.

A o to nám ide tiež!

zdroje: Doris Fritzscheová: Intolerancia laktózy
Laktazan.sk
     0votes

*