Možno Vás prekvapí, že asi najviac laktózy asi 9% obsahuje ľudské mlieko. Nespracované kravské mlieko obsahuje oproti materskému len asi 1/2 tejto zložky t.j. 4,7 % obsahu. Podobné je to aj u kozieho mlieka, kde je obsah laktózy 4,7%. Byvolie mlieko obsahuje 4,86%, jačie 4,93% a ovčie mlieko 4,6% laktózy.
Tiež je dobré vedieť, že nízkotučné mlieka/výrobky majú spravidla mierne vyšší obsah laktózy. Dôvod je jednoduchý: Laktóza je cukor, ktorý je rozpustný vo vode. Pri spracovávaní laktóza ostáva vo vodnej časti spolu so srvátkou a kazeínom a len minimálne v častiach na báze tuku. Takže v masle nájdete laktózu v malom množstve. Ak aj tá Vám robí problém, vyskúšajte prepustené maslo, tzv. GHEE, kde je laktózy už len stopové množstvo, ktoré väčšinou ľuďom s intolerancie laktózy nevadí.
V tabuľke nižšie nájdete obsahy laktózy v rôznych jedlách podľa wikipédie:
Mliečny produkt | Bežná dávka | Obsah laktózy | % |
---|---|---|---|
Mlieko bežné | 250 ml/g | 12 g | 4.80% |
Mlieko nízkotučné | 250 ml/g | 13 g | 5.20% |
Jogurt | 200 g | 9 g | 4.50% |
Jogurt nízkotučný | 200 g | 12 g | 6.00% |
Cheddar syr | 30 g | 0.02 g | 0.07% |
Cottage cheese | 30 g | 0.1 g | 0.33% |
Maslo | 5 g | 0.03 g | 0.6% |
Zmrzlina | 50 g | 3 g | 6.00% |
Koľko kvázi percent alebo číslo je potvrdena laktóza ? Prosím a keď som pila mlieko vyde pozitívny alebo negatívny? Ďakujem