fbpx
27
Marec

V ktorých potravinách je najviac laktózy?

Napísal webadmin do kategórie články
***  2votes

Možno Vás prekvapí, že asi najviac laktózy asi 9% obsahuje ľudské mlieko. Nespracované kravské mlieko obsahuje oproti materskému len asi 1/2 tejto zložky t.j. 4,7 % obsahu.  Podobné je to aj u kozieho mlieka, kde je obsah laktózy 4,7%. Byvolie mlieko obsahuje 4,86%, jačie 4,93% a ovčie mlieko 4,6% laktózy.

Tiež je dobré vedieť, že nízkotučné mlieka/výrobky majú spravidla mierne vyšší obsah laktózy. Dôvod je jednoduchý: Laktóza je cukor, ktorý je rozpustný vo vode. Pri spracovávaní laktóza ostáva vo vodnej časti spolu so srvátkou a kazeínom a len minimálne v častiach na báze tuku. Takže v masle nájdete laktózu  v malom množstve. Ak aj tá Vám robí problém, vyskúšajte prepustené maslo, tzv. GHEE, kde je laktózy už len stopové množstvo, ktoré väčšinou ľuďom s intolerancie laktózy nevadí.

V tabuľke nižšie nájdete obsahy laktózy v rôznych jedlách podľa wikipédie:

Mliečny produkt Bežná dávka Obsah laktózy %
Mlieko bežné 250 ml/g 12 g 4.80%
Mlieko nízkotučné 250 ml/g 13 g 5.20%
Jogurt 200 g 9 g 4.50%
Jogurt nízkotučný 200 g 12 g 6.00%
Cheddar syr 30 g 0.02 g 0.07%
Cottage cheese 30 g 0.1 g 0.33%
Maslo 5 g 0.03 g 0.6%
Zmrzlina 50 g 3 g 6.00%

 


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor