Ľudia trpiaci intoleranciou laktózy majú nižšiu pravdepodobnosť vzniku určitých typov rakoviny.
Podľa US National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases výskumníci predpokladajú, že toto zistenie súvisí s ich ťažkosťami tráviť laktózu – cukorom, ktorý sa nachádza v mlieku. Na vzorke 23000 ľudí vo Švédsku, ktorí trpia intoleranciou laktózy sa zistilo že Laktózovo Intolerantná populácia má nižšiu pravdepodobnosť rozvinutia rakoviny pľúc, prsníka a vaječníkov v porovnaní s ich príbuznými, ktorí tieto problémy nemajú. Avšak súrodenci a rodičia ľudí s neznášanlivosťou laktózy mali rovnaké riziko týchto nádorov, ako ľudia vo všeobecnej populácii, čo naznačuje, že nižšie riziko rakoviny u ľudí s neznášanlivosťou laktózy môže mať niečo do činenia s ich stravou, poznamenáva autor štúdie Jianguang Ji, docent na univerzite v Lunde. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy často konzumujú nízke hladiny mlieka a ďalších mliečnych výrobkov.
V závere štúdie však autor poznamenáva, že nie je celkom jasné či toto nižšie riziko je možné spojiť s nižšou konzumáciou mliečnych výrobkov, alebo napríklad len s nižším príjmom kalórii, či rastlinných nápojov namiesto mliečnych. Nech je to však akokoľvek, toto zistenie je malým potešením pre tých z nás, ktorí sa trápia s problémom Intolerancie Laktózy.
Vytvoriť komentár