Mýtus: Odtučnené mlieko má menej vápnika.
Vápnik nie je obsiahnutý v mliečnom tuku, preto je obsah vápnika v oboch prípadoch – nízkotučné vs. plnotučné mlieko rovnaký.
Mýtus: Mlieko z obchodu je riedené vodou a pridáva sa doňho aj repkový olej.
Mlieko je oveľa lacnejšie než kombinácia mlieka a repkového oleja, príprava takej zmesi by bola veľmi drahá.
Mýtus: Čerstvé mlieko je zdravšie než trvanlivé.
Záleží na tom, aké kritériá sledujeme, ale trvanlivé mlieko má rovnaký obsah hlavných živín ako mlieko čerstvé, má o niečo menej vitamínov, naopak neobsahuje mikroorganizmy.
Mýtus: Mlieko “priamo od kravy” je najzdravšie.
Mlieko nadojené môže byť kontaminované baktériami, ktoré sú pri pasterizácii mlieka zničené.
Mýtus: Trvanlivé mlieko je nutrične nehodnotné.
Nutričná hodnota trvanlivého mlieka je rovnaká ako mlieka čerstvého.
Mýtus: Trvanlivé mlieko obsahuje konzervanty.
Trvanlivé mlieko obsahovať konzervanty nemusí, je ošetrené fyzikálne – tepelné, teda pasterizáciou a homogenizáciou tuku.
Mýtus: Mlieko je veľmi tučné, má veľa kalórií.
Množstvo tuku v mlieku nie je nijako veľké – v 100 ml obsahuje plnotučné mlieko 3.5 g tuku, v litri 35 g tuku, naproti tomu mäso napríklad obľúbené kuracie – obsahuje 17 g tuku v 100 mg a pochopiteľne ďalšie druhy mäsa, údeniny atď. obsahujú tuku oveľa viac.
Mýtus: Mlieko je rizikový faktor vzniku cukrovky.
Konzumácia mlieka sama o sebe k vzniku cukrovky nevedie, otázkou je zloženie jedálnička, pokiaľ sa týka ďalších potravín.
Definícia: „Mýtus“ je „symbolické rozprávanie, obvykle anonymné, ktoré dáva odpovede bez toho, aby boli položené otázky.
Veľa sa pýtajte, vzdelávajte, študujte a používajte vlastný rozum, intuíciu a vlastné skúsenosti.
Laktózovo intolerantným ľuďom umožnia vyťažiť z mlieka kvalitatívne maximum aj kvapky do mlieka, obsahujúce enzým laktáza.
Vytvoriť komentár