fbpx
10
Marec

Označovanie alergénov v reštauráciách

Napísal Rastislav Stolárik do kategórie články
     0votes

Niekedy Európska Únia zavedie celkom užitočné nariadenia. Celkom určite je pre nás tomu tak aj v prípade smernice Európskeho Parlamentu o označovaní potravín, ktorá sa pretavila do výnosu Ministerstva Zdravotníctva SR. Hovoríme o predpise, ktorý upravuje označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako aj pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného stravovania. Uvedený predpis prikazuje uviesť pre spotrebiteľa informáciu či a akú zložku obsahuje, ktorá by mohla spôsobiť alergickú reakciu. Potraviny sú rozdelené do 14 tich skupín a každá skupina je číselne označená:

 

1. Obilniny obsahujúce lepok
2. Kôrovce
3. Vajcia
4. Ryby
5. Arašidy
6. Sójové zrná
7. Mlieko
8. Orechy
9. Zeler
10. Horčica
11. Sezamové semená
12. Oxid siričitý a siričitany
13. Vlčí bôb
14. Mäkkýše

 

Takže ak Vám robí v potrave problém mlieko, hľadajte ho vo svojej reštaurácii či jedálni pod číslom 7.

 

Ozaj, našli ste takéto označenie alergénov vo Vašom stravovacom zariadení?

 

Článok o označovaní balených potravín si môžete prečítať tu.

 

Príloha k článku: Označovanie alergénov


Vytvoriť komentár

Anketa

Kde najčastejšie nakupujete bezlaktózové produkty?

Prihlásenie
Sponzor